White-bellied Dacnis Dacnis albiventris

  • Order: Passeriformes
  • Family: Thraupidae
  • Monotypic
  • Authors: Arisa Iga, Casey H. Richart, and Kevin J. Burns
Sections

Conservation

Conservation Status

The conservation status of White-bellied Dacnis has been listed by the IUCN as Least Concern (BirdLife International 2016). It received this categorization due to its large estimated range, about 1,030,000 km2, and, although population size has not been quantified, it has been described as fairly common and there is no evidence of population declines or major threats (Ridgely and Greenfield 2001, BirdLife International 2016). Parker et al. (1996) considered this species of "medium" conservation priority relative to other Neotropical birds.

Effects of human activity on populations

Parker et al. (1996) considered White-bellied Dacnis to have a "high" degree of sensitivity to human disturbance relative to other Neotropical birds. In northern Pará State, Brazil, an apparently isolated population in stunted campina forests is threatened by development to mine bauxite deposits (Aleixo et al. 2011). White-bellied Dacnis is found in several protected areas, including: Brazil: Maracá Biological Reserve (Rylands 1997), Parque Estadual das Várzeas do Rio Ivinhema (eBird 2012); Peru: Allpahuayo-Mishana National Reserve (Alonso et al. 2012), Manu Biosphere Reserve (Walker et al. 2006).

Recommended Citation

Iga, A., C. H. Richart, and K. J. Burns (2017). White-bellied Dacnis (Dacnis albiventris), version 1.0. In Neotropical Birds Online (T. S. Schulenberg, Editor). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. https://doi.org/10.2173/nb.whbdac1.01