Tumbes Swallow Tachycineta stolzmanni

  • Order: Passeriformes
  • Family: Hirundinidae
  • Monotypic
  • Authors: Nathaniel Taylor and Maria Stager
Sections

Behavior

Behavior

Like other species of swallow, Tumbes Swallow forages for insects in flight.

Tumbes Swallow exhibits vigilant protection of nests. On occasions birds massed together to assist in mobbing predatory species like Peregrine Falcon (Falco peregrinus), American Kestrel (Falco sparverius), and Peruvian Pygmy-Owl (Glaucidium peruanum) (Stager et al. 2012).

Associated with nesting, adults quarrel over loose feathers, causing individual feathers to change 'hands' several times before being placed in a nest cup (Taylor, personal observations); this behavior is widespread in Tachycineta.

Territoriality

Very little information.

Sexual Behavior

Unclear. Appears socially monogamous, but extra-pair copulation is common in congeners.

Social and interspecific behavior

Flock together in non-breeding season.

Predation

None observed.  Ectoparasitism within nest may have been the cause of chick fatalities (Stager et al. 2012).

Recommended Citation

Taylor, N. and M. Stager (2012). Tumbes Swallow (Tachycineta stolzmanni), version 1.0. In Neotropical Birds Online (T. S. Schulenberg, Editor). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. https://doi.org/10.2173/nb.tumswa1.01